top of page

Ατομική πρακτική Γιόγκα #Εισαγωγή


Παρακάτω κάνω μια μικρή αναδρομή στη δική μου διαδρομή εκμάθησης ενός συστήματος με ρίζες την Ινδία, με τεράστιο εύρος αναζήτησης, ένα δώρο από την Ανατολή σε μας τους πιο δυτικούς. Οι πρώτοι μου δάσκαλοι από Αγγλία κ Ινδία κατόρθωσαν να με καθοδηγήσουν αρχικά στο γοητευτικό αυτό ταξίδι γνώσης, σπαζοκεφαλιάς, δυσκολίας, ανακάλυψης, ομορφιάς, μεταμόρφωσης, ηρεμίας, δυνατοτήτων, μεγάλη η ποικιλία... http://sadhanamala.com

Άβυσσος η ανθρώπινη ψυχή, τεράστιες κ οι ανθρώπινες δυνατότητες. Η Γιόγκα έχει πολλές φάσεις και περιθώρια έκφρασης, είναι σαν μια εργαλειοθήκη με αρκετά εργαλεία 'θεραπείας' ανάλογα με τον χώρο και τον χρόνο που ζούμε, τον τρόπο ζωής μας. Όσοι από μας έχουν γοητευτεί από την πρακτική αυτή, θα θελήσουν να πειραματιστούν και να δοκιμάσουν διάφορα από τα είδη που επικρατούν στη Δύση. Αναπόφευκτα ο νους που αναζητά λύσεις και/ή εμπειρίες, θα βγει εκεί έξω και θα δοκιμάσει τα πάντα για να βρει αυτό που θα αγγίξει την καρδιά. Η ζωή με συνείδηση και επίγνωση γίνεται αναγκαστικά καλύτερη. Κουραστική αλλά με πληρότητα.

Σε τούτη την αναζήτηση, κάποιος τρόπος θα ταιριάξει σε μας και κάποιος άλλος όχι. Με σεβασμό σε κάθε άνθρωπο που έχει κάτι να πει μέσω της Γιόγκα για την αλήθεια του, θεωρώ ότι βοηθάει πάντα είτε με θετικό πρόσημο είτε με αρνητικό. Πόσες φορές έμεινα σε μάθημα που δεν ήταν για τη δική μου ιδιοσυγκρασία...ήθελα να φύγω αλλά στα πλαίσια της επίγνωσης δεν το έκανα. Τα συναισθήματα και οι αισθήσεις που ξυπνούν σε κάθε συνεδρία είναι ένα μάθημα.

Το δικό μου λοιπόν μονοπάτι, η προσωπική μου αναζήτηση (svadhyaya) έχει να κάνει με την προσωπική και ουσιαστική επικοινωνία με κάθε ασκούμενο. Δημιουργείται μια σχέση, όχι τόσο δασκάλου-μαθητή, αλλά μια σχέση οικειότητας και νοιαξίματος.

Η πρακτική της Γιόγκα δίνεται με προσοχή και αγάπη σε κάθε έναν που ενδιαφέρεται να καλυτερέψει την επαφή του με το σώμα ή την ψυχή ή το θεϊκό στοιχείο. Να ξεκαθαρίσει μέσα του τη δική του αλήθεια, χαμηλωνοντας τις νοητικές διακυμάνσεις και παράλληλα δυναμώνοντας το σώμα.

Στα επόμενα επεισόδια # θα αναφερθώ στα μυστικά της αποτελεσματικής ατομικής πρακτικής.


Stay tuned 🤩😘


bottom of page