top of page

MatsyAsana ~ Το Ψάρι



Κάθε ύπαρξη και οργανισμός, μικρός ή μεγάλος, έχει κάποιο σκοπό να εκπληρώσει και λόγο ύπαρξης στη γη.

Δεν ζούμε μαζί κατά τύχη και έχοντας αυτό σαν οδηγό, είναι σαν να μας τραβάει ένας μαγνήτης πιο κοντά στο εδώ και τώρα, στον τόπο που πατάμε, και στους ανθρώπους και τα ζώα με τα οποία κάνουμε τις καθημερινές μας κουβεντούλες (διακριτική είμαι ακόμα, αλλά τις κουβεντούλες μου τις κάνω.. :-)

Το ψάρι (Matsya) στην ινδική λογοτεχνία, στις Puranas, είναι η ενσάρκωση του Θεού Vishnu και ενσωματώνει ποιότητες όπως προστασία και καθοδήγηση, καθώς o Vishnu καθοδηγεί και έχει σκοπό να σώσει την ανθρωπότητα από τις δυσκολίες και τις φουρτούνες που φέρνει η ύπαρξη. Ο μύθος θέλει το Matsya (το ψάρι) να μεγαλώνει, να γιγαντώνεται, να μεταμορφώνεται από τις φουρτούνες του ωκεανού ~ συμβολισμός των μόνιμων αλλαγών που συμβαίνουν κάθε στιγμή στη φύση, συνεπώς και στον άνθρωπο. Όπως σε κάθε κουλτούρα, έτσι και εδώ, στη φάση που ο κόσμος γίνεται κακός και διεφθαρμένος γίνεται κατακλυσμός... και το ψάρι - που πια έχει μεγαλώσει όσο ο ωκεανός και γίνεται ενσάρκωση Θεού (του Vishnu), σώζει το πλοίο με τους ενάρετους εναπομείναντες προκειμένου να στηθεί ο πολιτισμός ξανά απ'την αρχή. Κανένας δε σώζεται απ'την μανία των Θεών, από μικρό ψαράκι μέχρι τους 'μεγαλοκαρχαρίες' αν δεν έχει γνήσια καλό σκοπό και εάν δεν φέρνει στην επιφάνεια αρετές που είναι συνδεδεμένες με το ανώτερο, το πνευματικά διαυγές, την καθαρότητα. Κάθε φορά λοιπόν που εκτελούμε μια στάση στη Γιόγκα και που αναφέρεται σε ηθικές και πνευματικές ποιότητες, ενδεχομένως να γίνονται και μικρές εσωτερικές διεργασίες εξερευνώντας την παρούσα νοητική/συναισθηματική/ψυχολογική μας κατάσταση.


Η στάση Matsyasana όπως αναφέρει και η Hatha Yoga Pradipika είναι 'εκείνη που καταστρέφει όλες τις αρρώστιες' καθώς οι αρχαίοι γιόγκις ένιωθαν ότι λάμβαναν υγεία και ζωτικότητα. Δίνει την αίσθηση ότι ανοίγει ο 'χώρος' και στο μπροστινό μέρος του λαιμού και κορμού, ο 'χώρος' της επικοινωνίας και της καρδιάς. Διεγείρει τη σωστή λειτουργία του θυροειδή αδένα, ανακουφίζει αναπνευστικά προβλήματα, δυναμώνει τους μυς της πλάτης --- είναι μια στάση bhramana. Δηλαδή, σκοπός μας είναι το 'άνοιγμα'. Άνοιγμα σωματικού χώρου αλλά και ψυχολογικού χώρου, βελτιώνοντας την αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση.

Δεν εκτελείται όταν υπάρχουν προβλήματα στον αυχένα και διαταραχές στην αρτηριακή πίεση.

Προσωπικά, δεν θα συνιστούσα την εκτέλεσή της μετά από την στάση στήριξης στους ώμους Sarvangasana.


Καλές πρακτικές με επίγνωση !

Εύχομαι να συναντηθούμε στο μονοπάτι.


 
 
 

Comments


bottom of page